Varför behöver man varumärkesskydd?

Genom att använda sig av varumärkesskydd så säkerställer man att sitt eget varumärke är skyddat, så att ingen annan kan använda det för att göra reklam eller marknadsföra en annan produkt. Ett varumärke är ett företags, tjänsts eller produkts ansikte utåt, vilket man så klart inte vill ska presentera någon annan produkt. Genom att man har ensamrätt så kan ingen annan tillämpa varumärket, vilket kallas för varumärkesintrång.

Vad händer om man använder någon annans varumärke?
Om man väljer att använda någon annans varumärke, utan tillåtelse, för att marknadsföra eller göra reklam för sin egen produkt, tjänst eller service så begår man ett så kallat varumärkesintrång. Detta är mycket allvarligt eftersom varumärkesskyddet ger en ensamrätt över varumärket. Det kan med andra ord leda till allvarliga påföljder så som juridiska problem, domstol, böter och fängelse. Vilket sorts straff man får beror på till vilken grad man kopierat varumärket.

Men vad är egentligen ett varumärke?
Ett varumärke är inte själva produkten eller tjänsten som man säljer, utan själva symbolen eller benämningen som symboliserar det man erbjuder. Rent kommersiellt så har varumärket stor betydelse för om produkten kommer har god framgång eller inte. Det bästa är att lyckas med att göra så att konsumenten identifierar sig med varumärket och på så sätt alltid vill återkomma till just det varumärket. Observera dock att ett varumärkesskydd inte är desamma som patent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *